Clemens Kirsch Architektur

Magic Mountain

In response to the heterogeneous environment, a compact 6-storey, freestanding building with 84 apartments is placed on the construction site. The unusual cut of the building line becomes the defining design parameter.

In order to be able to illuminate the assigned housing spaces as best as possible the building is terraced on three sides. The typology of stepped buildings is shown to have the highest level of residential satisfaction among the residents.

The atrium, protected from the weather, is activated as additional space for the residents and can also be used during the transitional periods. In addition, an improved microclimate is created by extensive planting, all apartments are thereby ventilated & exposed on both sides. The wonderful tree line along the former railroad tracks is preserved and designed as a green promenade through the area.

Procedure

open competition

Place

Linz, AT

Client

GWG Linz

Planning

2016

Effective Area

approx. 7.000 m²

Team

Milica Apostolovic, Davor Podbregar, Werner Scheuringer, Jenny Wensien

Visualization

Clemens Kirsch Architektur

Download

PDF

Plans

Site Plan
Concept
Left: Ground floor
Right: 1st floor
Left: 2nd floor
Right: 3rd floor
Left: 4th floor
Right: 5th floor
Section
Section

Further projects