Clemens Kirsch Architektur

Post City Linz

This 2 phase development of a multifunctional quarter of appr. 150.000qm GFA incorporates 2 busstations, shopping areas, business blocks, hotel and living quarter. The plot of competition is divided into 13 well exposed and serviceable lots.

A new “Central Park”, which is twice the size of the previous railway station park, creates a public space of meshing sequences of wideness and openess as well as density and security. The combination of longitudinal and cross axes with interspersed “Pocketplaces” links the space to its surrounding. A band of thatched arcades seams the park and connects the various lots visually.

The buildings are arranged according to their types of use. Business parts and offices are located at the busy outer parts whereas the living quarter is oriented towards the traffic reduced open space. Hotel, cinema and shopping will be positioned within walking distance to the station. The interpretation of the shopping facilities can be understood according to its center location as an urban multistorage mall such as Galerie Lafayette – Paris, Harrod’s, Selfridges – London.

Procedure

2-phased competition, 2019, runner up

Place

Linz, AT

Client

Österreichische POST AG

Planning

2019

Effective Area

appr. 120.000m²

Team

Andreas Metzler, Sarah Raiger, Nina Millet-Rispa, Clemens Kirsch

Energy efficiency

Niedrigstenergiebauweise

Landscape architecture

EGKK

Visualization

Patricia Bagienski

Plans

Figure Ground plan
Development plan
Utilisation plan
Comparison of courses
Site plan
Ground floor
Vertical cut east
Vertical cut west

Further projects