Clemens Kirsch Architektur

Schulneubau Meißnergasse

The dense four-storey new building is accessed via the central auditorium, with clearly readable development. Views and exits into the attached outdoor areas allow orientation within the school at all times.

The two upper floors each contain two clusters and various special education rooms. This arrangement allows a flexible assignment to the individual school levels. All educational spaces are located around a multifunctional zone. This zone opens to the playground and the attached free class.

The open space is structured into two open courtyards (break area) and a play and relaxation area. The flat roof takes up the hard court and can be used as an additional free and movement area.

The differentiated »space flow« within the school building invites the users to autonomous appropriation and heightens the orientation competence. Indoor and outdoor spaces are like »Ying & Yang«.

Verfahren

EU-weit offener Wettbewerb

Ort

Wien, AT

Auftraggeber

Stadt Wien, MA 56

Projektmanagement

WIP Wiener Infrastruktur Projekt GmbH

Planung

2018

Nutzfläche

ca. 5.900 m²

Team

Clemens Kirsch, Andreas Metzler, Werner Scheuringer

Plans

Schwarzplan
Funktionsbereiche
Erdgeschoss
1. Obergeschoss
Ansichten
Schnitte

Further projects