Clemens Kirsch Architektur

Vienna Central Station Education Campus

The design treats the project site as an extension of the central park /school park. A logically thought-out, double-storey building is integrated through its differently designed green courtyards into the park environment, its height kept under treetop level.

The kindergarten in the east part of the site dovetails outside with intersecting courtyards. These sheltered green zones allotted to the individual group rooms meanwhile give light to the communal “marketplaces”. The group rooms are arranged so they can be used as retreats, but also as open zones linked to the marketplaces.

An unconventional conceptional approach, honoured by being cited by the Technical University of Vienna / Department of Building Physics as a specimen analysis.

Procedure

EU-wide open competition

Place

Vienna, AT

Client

MA 34, MA 19

Planning

2010

Effective Area

approx. 18.000 m²

Construction costs

ca. 45. Mio €

Team

Clemens Kirsch, Hannah Neumann

Visualization

ZOOM VP

Model

mattweiss

Download

PDF

Plans

Figure Ground Plan
Site Plan
Ground floor
Upper floor
Sections

Further projects