Clemens Kirsch Architektur

Nüziders Educational Campus

The new educational campus with kindergarten, primary school, library, music school and gyms merges into the landscape on two above-ground storeys. The building’s placement not only preserves the existing central schoolyard, but the plot is structured so that another schoolyard in the west, not facing the road, offers increased opportunities for playing outside.

The building in the east is likewise retained and devised for campus and community alike as library. Its recessed placement in relation to Schulgasse gives the ensemble a forecourt. The new building in the south and annex in the north create a clear connection to the two existing blocks and also curtain off the urbanistic configuration. The primary school rooms in the annex to the north block are grouped around an quiet internal courtyard. The music school in the south opens up to the common, giving the ensemble an additional address while opening its arms to the community.

The spirit of the extension is based on the premise of a harmonious total complex and borne on the respect for the high architectural quality of the existing stock as a »handing on of the fire« rather than »veneration of the ashes«.

Procedure

Restricted implementation competition

Place

Nüziders, AT

Client

Municipality of Nüziders and Gemeinde Nüziders Immobilienverwaltungs GmbH. + Co. KG

Planning

2016

Effective Area

approx. 5.910 m²

Team

Germán Goldschmidt, Lidia Manolova, Davor Podbregar, Jenny Wensien

Model

mattweiss

Download

PDF

Plans

Figure Ground Plan
Scheme
Axonometry
Axonometry Kindergarten
Site plan
Ground floor
1st floor
Views
Sections

Further projects