Clemens Kirsch Architektur

Gnigl Education Campus

The campus (KIGA, VS – kindergarten, Volksschule/primary school) is conceived as an open, double-storey learning landscape and dovetails with the surrounding greenery and outdoor areas. Outdoor zones intersect the interior (patios), and sheltered play bays outside generate a diverse and differentiated spatial flow.

In order to address the need for quiet / concentration, (acoustically) discrete areas are integrated into the structure (classrooms for frontal teaching, library, team rooms, etc.).

The open but divisible learning and play zones are sited round about. All areas have a direct relation to the outside, and are of different floor plans and dimensions in order to react to the great variety of settings within school operations. Sightlines inside and out between the individual spatial zones support orientation and give teaching staff and children the required overview.

Procedure

Two-phase competition, 2nd phase

Place

Salzburg, AT

Client

Municipality of Salzburg

Planning

2012

Effective Area

approx. 7.200 m²

Construction costs

approx. 18.8 Mio. €

Team

Clemens Kirsch, Hannah Neumann

Visualization

ZOOM VP

Model

mattweiss

Download

PDF

Plans

Figure Ground Plan
Site Plan
Ground floor
1st floor
Sections

Further projects